Darmowe próbki do każdego zamówienia
Polski English

Krótka historia tranu

Tran jest wykorzystywany przez ludzkość od wieków. Historia oleju z wątroby rekina znana jest już od Starożytności wśród rybaków wybrzeża Norwegii i Szwecji.
Stosowano go do leczenia ran oraz w podrażnieniach dróg oddechowych i układu pokarmowego. Pierwsze wzmianki na temat tranu pojawiły się w 1323 roku. Wtedy wykorzystywano tran także jako paliwo do lamp oliwnych, do garbowania skór oraz do karmienia zwierząt.

Początkowo wierzono, że tran ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Rybacy wcierali go w skórę wierząc, że przyniesie ulgę w bólach stawów. Dziś jednak wiemy już, że tran gorzej wchłania się przez skórę.

Doświadczeni rybacy mieli pewność, że w wątrobie ryb dorszowatych i rekinów kryje się coś bardzo zdrowego. W dawnych czasach zajadali surowe rybie wątroby, aby wzmocnić się podczas wyczerpujących wypraw morskich.

Dopiero po 1773 roku zostały opublikowane pierwsze badania dot. korzystnego wpływu oleju z wątroby dorsza na chorobę reumatyczną. Badanie ukazało się w londyńskim dzienniku medycznym.

Kolejnym przełomem był rok 1920, kiedy odkryte zostały czynne składniki tranu takie jak witamina A,D i E, Omega-3 oraz Alkiloglicerole, które obecne są tylko w tranie z rekina i to właśnie one budują naturalną odporność.  Od tamtej pory lekarze rekomendowali spożywanie tranu dzieciom z krzywizną, przez wzgląd na wysoką zawartość witaminy D. Przed II Wojną Światową tran był już ogólnie dostępny.

W tamtych czasach dużym ograniczeniem związanym ze spożywaniem tranu był jego nieprzyjemny, a dla wielu wręcz nieakceptowalny smak.

link do tranów smakowych

W dzisiejszych czasach nieprzyjemny posmak rybi nie jest już żadną przeszkodą we wzmacnianiu odporności. Domowa Apteczka jest liderem na rynku w segmencie tranów smakowych. Naszych klientów traktujemy jak rodzinę, bo to właśnie dzięki naszej rodzinie stworzyliśmy wyjątkowe smaki, które przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym.

separator