Darmowe próbki do każdego zamówienia
Polski English

Artykuły

Drogi Pacjencie,

Z myślą o Tobie, na podstawie najnowszej wiedzy naukowej oraz w konsultacji z autorytetami medycznymi a

także zgodnie z oświadczeniami zdrowotnymi EFSA* stworzyliśmy linię tranów o aksamitnej konsystencji o składach optymalnie dobranych do zaleceń dotyczących ich spożycia: wspomaganie odporności, protekcja układu krążenia i serca, rozwój intelektualny i fizyczny. Wyjątkowa kompozycja smakowa sprawi, że spożycie tranów nie będzie stanowić przysłowiowej „drogi przez mękę”.

Poniższy artykuł i inne doniesienia naukowe opisują działanie składników czynnych które znajdują się w składzie naszych produktów.

 

Lek. med. Jacek Smoleń

Domowa Apteczka

„Właściwości lecznicze tranu”

Artykuł Profesora Jacka Rudnickiego

 

Witam Państwa!

Jako przedszkolak i uczeń w latach 60. i 70. piłem tran jak inne dzieci, ale nie był to smakołyk…. Dlatego po

wypiciu łyżki niezbyt smacznej mikstury zajadałem chleb z solą. Zawsze słyszałem – pij, bo tran jest zdrowy!

Tłuszcz bowiem jest głównym składnikiem energetycznym diety i wpływa na tzw. gęstość energetyczną. (A.

Dobrzańska wsp. Ped. Pol. 88.1.2013, 97-103). Jeden gram tłuszczu zawiera 9 kcal. podczas gdy białko i cukry w

tej samej masie po 4 kcal. Energia uzyskiwana z tłuszczy jest wykorzystywana do procesów anabolicznych tj.

budowy organizmu.

 

Tran zawiera długołańcuchowe wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (LCPUFA) między innymi kwas

eikozapentaenowy (EPA;20:5n-3) oraz dokozaheksaenowy (DHA;22:6n-3) Ich historia liczy sobie 50 lat. O’Brien

(1964) oznaczał te substancje w istocie szarej mózgu ludzkiego i stwierdził ich wysoką zawartość. Mózg ludzki w

swojej suchej masie składa się w około 60% z tłuszczów, z tego 30% mózgu płodu stanowią DHA i pozostałe

tłuszcze. Szczególnie błony plazmatyczne synaps są bogate w DHA (Cotman, Blank, Moehl et al. 1969). Wśród

fosfolipidów siatkówki w największej ilości występuje DHA (Anderson, Sperling 1971). (..) Przeciwdziała (…)

chorobom, które mogą mieć związek z deficytem DHA jak to Attention deficit hyperactivity disorders (ADHD) –

zespół występujący u około 2% dzieci szkolnych, dysleksja, dyspraksja, depresja, stres, agresja, zaburzenia

emocjonalne, demencja. (…)

 

Skwalen zawarty w oleju wątroby rekina ma działanie podobne do alkilogliceroli, które zwiększają odporność

humoralną i komórkową, aktywują układ immunologiczny przez wytwarzanie przeciwciał, zwiększanie

aktywności cytotoksycznej i fagocytarnej makrofagów. Sprzyjają rozmnażaniu się flory probiotycznej, w tym

bakterii lactobacillus lactis. Stymulują hematopoezę szpiku kostnego, zwiększają liczbę krwinek czerwonych,

trombocytów i granulocytów.

 

Tran jest nie tylko zdrowy, ale niezbędny do rozwoju dziecka. Zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ( A,

D, E i K). Składniki zawarte w suplemencie diety „Tran z Rekina Grenlandzkiego” takie jak witamina A, C, D, E,

cynk oraz selen pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Dodatkowo wywierają

korzystny wpływ na zdrowe kości i zęby (witamina C, D), skórę i włosy (cynk) oraz paznokcie (selen), pomagają

także chronić komórki przed stresem oksydacyjnym (witamina C, E).

 

Do podstawowych form witaminy D zalicza się witaminę D1 (kalcyferol), D2 (ergokalcyferol) i D3

(cholekalcyferol). Jej działanie polega na zwiększaniu wchłaniania wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego i

na zapobieganiu nadmiernemu wydalaniu tych pierwiastków z moczem. Brak witaminy D jest odpowiedzialny

za rozwój krzywicy (…)

 

Witamina E jest głównym antyoksydantem występującym w komórkach. Przeciwdziała peroksydacji

nienasyconych kwasów tłuszczowych (polyunsaturated fatty acids – PUFA), będących składnikiem błon

komórkowych. (…) Zdaniem wielu autorów PUFA wspomagają rozwój psychomotoryczny oraz rozwój

prawidłowej ostrości widzenia. (…) Witamina ta bierze również udział w dostarczaniu składników odżywczych

do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym

rozpadem. (…)

 

Witamina A (retinol) jest składnikiem rodopsyny modulującej różnicowanie nabłonka, przez co jest bardzo

ważna w procesach wzrastania i odnowy tkanek. (…)

 

Funkcją witaminy C jest przemiana folianów do kwasu foliowego, biosynteza kolagenu, absorpcja i transport

żelaza oraz metabolizm tyrozyny. (…) Niedobór witaminy C u dzieci prowadzi do uszkodzenia naczyń

krwionośnych i samoistnych krwawień, złego gojenia się ran, rozpulchnienia dziąseł, zmian w zębach,

bolesności stawów i mięśni, obrzęku kończyn, osłabienia, utraty apetytu, obniżenia wydolności fizycznej,

depresji, osteoporozy, niedokrwistości mikrocytarnej niedobarwliwej, nadczynności gruczołu tarczowego,

zaburzeń neurologicznych, infekcji, zapalenia błon śluzowych, trudności w leczeniu zakażeń. Witamina C

polepsza funkcje poznawcze, na co wskazują lepsze wyniki ilorazu inteligencji u dzieci w zdrowych i z zespołem

Downa. Codzienne podawanie witaminy C zmniejsza ostrość i czas trwania przeziębień. Inne badania wskazują

również na poprawę zapisu EEG. Wykorzystano również witaminę C w leczeniu autyzmu.

 

Selen. Polska należy do krajów o niskiej zawartości selenu w wodzie i glebie. (…) Selen jest niezbędny do

prawidłowego funkcjonowania układów enzymatycznych. Jest silnym antyutleniaczem, chroni czerwone krwinki

i błony komórkowe przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Istotny jest także dla czynności układu

odpornościowego oraz tarczycy. Niedobór selenu zmniejsza sprawność układu odpornościowego. (…)

 

Kilka słów o autorze tekstu

Prof. dr hab.n.med. Jacek Rudnicki – lat 61. Absolwent Liceum Ogólnokształcącego im. Leonida Teligi w

Grodzisku Mazowieckim, Szkoły Muzycznej im. Tadeusza Bairda oraz Wojskowej Akademii Medycznej im Gen.

Bolesława Szareckiego w Łodzi. Pediatra i Neonatolog. Aktualnie kierownik Kliniki Patologii Noworodka

Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie. Stypendysta Children Medical Care Programm (Los Angeles 1987

oraz Stockholm Institute, Lund 1994, wykładowca ERASMUS Bari Włochy 2008, 2009).

 

Poniżej fragmenty innych publikacji dotyczących oleju z wątroby rekina oraz oleju z ryb morskich.

Fragment artykułu Prof. zw. dr hab. n. med. Światosława Ziemlańskiego – Kierownika Zakładu Fizjologii I

Biochemii Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Źródło: http://www.marinex.com.pl/pliki_artykuly/ekspertyzy_naukowe_01.pdf

 

(…) Alkiloglicerole (AKG) są związkami występującymi w postaci naturalnej w organizmie człowieka – w szpiku

kostnym, wątrobie śledzionie oraz w mleku kobiecym, jednak ich stężenia w oleju z wątroby rekina są

kilkadziesiąt razy wyższe. (..) zwiększają ogólną odporność humoralną i komórkową organizmu aktywując układ

immunologiczny (…) Wykazano, że skwalen wspomaga system odpornościowy organizmu poprzez wpływ na

komórki i tkanki odpowiedzialne za odporność, jak np. węzły chłonne, szpik kostny, nadnercza i wątroba.

Zwiększa on także aktywność limfocytow i makrofagów (…).

Odporność z rekina – fragment artykułu magister farmacji Ewy Wiatr

Źródło: http://www.nazdrowie.pl/artykul/odpornosc-z-rekina

 

W czym tkwi tajemnica rekina?

Nie każdy olej rybi zawiera podobne składniki. Choć kwasy omega-3 znajdują się w każdej rybie, to te

pochodzące z rekina zawierają dodatkowo wiele innych związków odpowiadających za ich aktywność

biologiczną. Są to alkiloglicerole i w zależności od gatunku rekina mogą stanowić od 30 do 90 proc. zawartości

oleju. (…) alkiloglicerole zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji, a w przypadku choroby skracają czas trwania i

łagodzą jej objawy.. (…) W badaniach wykazano, że skwalen zwiększa aktywność limfocytów T i makrofagów,

które niszczą „nieproszonych gości” atakujących nasz organizm. (…) Podstawowym wskazaniem do stosowania

takich preparatów są stany obniżonej odporności organizmu czyli np. okres jesienno-zimowy, czas zwiększonej

podatności na infekcje, zarówno bakteryjne, wirusowe jak i coraz częściej występujące infekcje alergiczne (…)

Myślę, że ze względu na wszystkie korzystne działania warto w domowej apteczce – oprócz tradycyjnej aspiryny

i witaminy C – umieścić olej z wątroby rekina, działający profilaktycznie i stymulująco na układ odpornościowy.

Bo przecież – jak mówi znane powiedzenie – lepiej zapobiegać niż leczyć!

 

Rekin kontra dorsz w walce o Twoją odporność

Źródło: http://www.zakupologicy.pl/newsy,rekin-kontra-dorsz-w-walce-o-twoja-odpornosc,42.html

(…) Tran to olej z wątroby dorsza. (…). Dziś wiemy więcej – tran jest źródłem cennych kwasów Omega 3,

zawiera także skwalen, witaminę A, D i E. Tran pomaga obniżyć poziom cholesterolu obniżając ryzyko miażdżycy

i zawału serca, pozytywnie wpływa na skórę, kości, jakość widzenia oraz pracę mózgu (…) Tran polecany jest

dzieciom w okresie szybkiego wzrostu, dorosłym w stanach ogólnego przemęczenia, osobom uczącym się, od

których wymagane jest długotrwałe skupienie i koncentracja. (…)

 

Olej z wątroby rekina

(…) W przypadku oleju z wątroby rekina najcenniejszym składnikiem są alkiloglicerole (AKG). To właśnie ta

substancja aktywuje nasz układ immunologiczny oraz przyśpiesza gojenie się ran. System odpornościowy

wspomaga również skwalen, kolejny cenny składnik rekiniego oleju, wykazujący działanie przeciwwirusowe i

regenerujące.

 

*Unijny Rejestr oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących m.in. składników zawartych w

suplementach diety, obejmujący udowodnione naukowo działania przypisywane tym składnikom (zwany

Rejestrem), zgodnie z art. 20 rozporządzenia nr 1924/2006, prowadzony oraz regularnie aktualizowany przez

Komisję Europejską

separator