Jak to się zaczęło?

Wszystko zaczęło się od naszych dzieci, które ciągle i bez końca chorowały. Wiecznie zakatarzone, traciły zajęcia w szkole, przedszkolu a my na przemian braliśmy zwolnienia z pracy, zatrudnialiśmy opiekunki.
Jesteśmy rodzicami czwórki dzieci, dwóch synów w wieku 10 i 13 lat oraz dwóch córek 18 i 3 lata. Nasze dzieci były impulsem do przygotowania czegoś co wydawało się niemożliwe. Do stworzenia tranu o aksamitnej konsystencji bez przykrego posmaku ryby. Oleista ciecz, ceniona za swoje zdrowotne właściwości pozyskiwana z wątroby rekina a nie z ryb dorszowatych stała się PYSZNYM tranem o smaku malinowym lub smaku mango i brzoskwinia.
Atutem naszych tranów bez wątpienia jest smak i pyszna aksamitna konsystencja!
Zalety tranów są od dawna znane i cenione. Tym niemniej wprowadzając te produkty do naszej oferty chcieliśmy zaproponować ich absolutnie innowacyjną na rynku aptecznym formę oleju rybiego w postaci pysznej emulsji o aksamitnej konsystencji! Nowa formuła powinna przekonać do picia tranu osoby, które ze względu na nieprzyjemny posmak nie spożywały dotąd oleju rybiego lub wybierały produkt w postaci kapsułek.
Dlaczego warto wybrać nasz tran?

jak działają trany

Wiele osób kojarzy trany ze wspomaganiem naturalnej odporności. Tymczasem mamy różne rodzaju olejów rybich. Typowy olej z ryb morskich zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 (EPA, DHA) które wspomagają funkcjonowanie naszego układu krążenia i pracę serca, a większych porcjach wpływają na prawidłowy poziom cholesterolu i trój glicerydów, zatem zalecane są przede wszystkim u osób w wieku średnim i starszym.
Z drugiej strony kwasy Omega 3 występujące powszechnie w istocie szarej mózgu, wpływają pozytywnie na funkcje układu nerwowego, wspomagają prawidłowy rozwój umysłowy naszych dzieci, intensywny zwłaszcza w okresie przedszkolnych i szkolnym. Zatem tran z ryb morskich powinniśmy stosować w każdym wieku, w odpowiedniej porcji dziennej w zależności od wieku i potrzeb.
W oleju z wątroby rekina zawarte są z kolei alkiloglicerole, należące pod względem budowy chemicznej do grupy eterów lipidowych, występujące w organizmie człowieka np. w wątrobie, śledzionie czy w mleku matki, jednakże w śladowych ilościach. W oleju z wątroby rekina ich zawartość jest wielokrotnie większa. Alkiloglicerole m.in. zwiększają ilość limfocytów B, CD oraz T, a także leukocytów, wpływają pozytywnie na poziom immunoglobulin A i M, przez co zwiększają odpowiednio tzw. odporność komórkową i humoralna organizmu. Stąd zalecane są zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Definicja "tranu"

Często w mediach pojawiają się informacje, że tranem możemy nazywać jedynie oleje pozyskiwane z wątroby ryb dorszowatych. Jest to błędne przekonanie. Z publikacji opracowanej pod redakcją prof. Jana Gawęckiego „Prawda o tłuszczach” wynika, że „Trany są to tłuszcze otrzymywane z wątrób ssaków morskich i ryb (…), są bogatym źródłem witamin A i D o dużym znaczeniu farmaceutycznym. Tran leczniczy zwany wątłuszowym otrzymuje się z wątrób świeżo złowionych dorszy (…) Tłuszcze z wątrób innych ryb morskich odznaczają się często większą zawartością witamin A i D niż tran wątłuszowy, np. tran z halibuta.”.* Ponadto źródła: Encyklopedia PWN [online] [dostęp 2015-01-24]; Witold Doroszewski (red.): tran. W: Słownik języka polskiego [on-line]. PWN. [dostęp 2015-01-24]; Tran – Właściwości – Zastosowanie – Rodzaje. tran-info.pl. [dostęp 2015-01-24] – jednoznacznie wskazują definicję tranu jako płynnego tłuszczu otrzymywanego z wątroby niektórych ryb (np. dorszy lub rekinów) oraz tkanki tłuszczowej niektórych ssaków morskich (wielorybów lub fok).
*Cytat z Decyzji Głównego Inspektora Sanitarnego GIS-ŻP-PN-0254-00036/JC/17 z dnia 10.08.2017 r. Dokument do wglądu w siedzibie firmy