Specjalnie opracowana witamina D3
dla osób powyżej 65 roku życia
Pierwsza w Polsce witamina D3
w unikalnej technologii EmulOil®
Dawkowanie zgodne z Rekomendacjami
2000 j.m. – 4000 j.m.
rekomendacje
Eksperci alarmują, że 9 na 10 Polaków ma niedobory witaminy D3.
Najczęstszymi przyczynami niedoboru witaminy D3 związanymi z wiekiem są:
- zaburzone wchłanianie w jelitach,
- niewystarczająca synteza skórna witaminy D3, gdyż w skórze jest za mało substancji potrzebnych do wytwarzania witaminy D3
- upośledzenie pracy wątroby i nerek, gdzie zachodzi proces przemiany witaminy D3 w jej aktywną postać.
Dlatego Rekomendacje dotyczące suplementacji witaminą D3 u osób powyżej 65 roku życia, wskazują na konieczność stosowania jej codziennie, przez cały rok.
Wiek | Dawki | Stosowanie |
---|---|---|
>75 r.ż osoby otyłe (BMI>30kg/m2) | 4000 – 8000 j.m./dobę | Przez cały rok |
>75 r.ż. | 2000 – 4000 j.m./dobę | |
65 – 75 r.ż osoby otyłe (BMI>30kg/m2) | 1600 – 4000 j.m./dobę | |
65 – 75 r.ż | 800 – 2000 j.m./dobę | |
19 – 65 r.ż osoby otyłe (BMI>30kg/m2) | 1600 – 4000 j.m./dobę | |
19 – 65 r.ż | 800 – 2000 j.m./dobę | Przez cały rok, jeżeli nie jest zapewniona efektywna synteza skórna wit. D3 w okresie letnim |
Normy zaopatrzenia organizmu w witaminę D3 | |
---|---|
Niedobór ciężki | Od 0 do 10 ng/ml |
Niedobór znaczny | Powyżej 10 do 20 ng/ml |
Stężenie suboptymalne | Powyżej 20 do 30 ng/ml |
Stężenie optymalne | Powyżej 30 do 50 ng/ml |
Stężenie wysokie | Powyżej 50 ng/ml |
o produkcie
TREDEVIT D3 zawiera witaminę D3 naturalnego pochodzenia z lanoliny, która wspomaga utrzymanie mocnych kości i zębów, uczestnicząc we wchłanianiu wapnia i fosforu. Witamina D3 poprzez wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mięśni, pomaga zmniejszyć ryzyko upadku związane z niestabilnością postawy i osłabieniem mięśni. Upadki stanowią czynnik ryzyka w odniesieniu do złamań kości u osób obojga płci w wieku 60 lat i starszych. Ponadto witamina D3 wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Systematyczna suplementacja witaminą D3 w odpowiednich dawkach u osób starszych przyczynia się do:
- zwiększenia siły mięśni szkieletowych
- poprawy koordynacji ruchowej i funkcjonowania kończyn dolnych
- ograniczenia zaburzeń chodu i nadmiernego kołysania się ciała
Porcja Tredevit D3 zalecana do spożycia w ciągu dnia:
Osoby dorosłe do 75 r. ż. – pół łyżeczki (2,5 ml).
Osoby dorosłe powyżej 75 r. ż. – 1 łyżeczka (5 ml).
Składniki Tredevit D3 w zalecanej porcji dziennej 2,5 ml / 5 ml
Witamina D3 2000 j.m. – 50 µg – 1000% RWS*
Witamina D3 4000 j.m. – 100 µg – 2000% RWS
*Referencyjne Wartości Spożycia
Zalety tredevit D3
Specjalnie opracowana przez Zespół Ekspertów z dziedziny farmacji, medycyny i dietetyki, witamina D3 dla osób powyżej
65 roku życia.
Pierwsza w Polsce witamina D3 w unikalnej technologii EmulOil®, która zapewnia wysoką wchłanialność i biodostępność
Postać łatwej do połknięcia emulsji o smaku cytrynowym.
Do stosowania niezależnie od posiłków.
Dawkowanie witaminy D3 zgodne z Rekomendacjami dla Polski.
Zawiera witaminę D3 naturalnego pochodzenia z lanoliny.
Bez dodatku cukru.
Produkt bezglutenowy.
EmulOil® to innowacyjna forma emulsji, łatwo przyswajalna przez organizm w szybkim procesie trawienia. Substancje aktywne w postaci emulsyjnej charakteryzują się wysoką biodostępnością.
Witamina D3 u osób powyżej 65 roku życia
Po 65 roku życia znacząco zmniejsza się naturalna zdolność organizmu do wytwarzania witaminy D3 w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego.
Należy pamiętać, że starzenie się jest procesem naturalnym i poszczególne funkcje organizmu ulegają spowolnieniu a nawet zanikają wraz z wiekiem. Takiej prawidłowości podlega również przezskórna synteza witaminy D3. Przyczyną jest zmniejszająca się w procesie starzenia ilość
7-dehydrocholekalcyferolu w skórze – substancji koniecznej do syntezy witaminy D w organizmie. Jego ilość jest zmniejszona nawet o ok. 60% w porównaniu do młodych osób dorosłych.
Po 65 roku życia ulega pogorszeniu funkcjonowanie narządów wewnętrznych, odpowiedzialnych za przekształcanie witaminy D w jej formy aktywne – oddziałujące na organizm
Upośledzona praca nerek, która nasila się z wiekiem, może nawet uniemożliwić powstawanie aktywnych metabolitów witaminy D. Podobne problemy powoduje upośledzenie funkcjonowania wątroby, w której odbywa się pierwszy etap przemiany witaminy D w formę aktywnego
25-hydroksycholekalcyferolu.
Po 65 roku życia w wyniku starzenia się przewodu pokarmowego, przyswajanie witaminy D jest utrudnione
U osób starszych wchłanianie przezjelitowe składników odżywczych, w tym witaminy D jest upośledzone, gdyż w wyniku procesu starzenia pogarsza się funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Następuje zmniejszenie ilości wydzielanego kwasu żołądkowego oraz enzymów trawiennych w jelicie cienkim, a także dochodzi do upośledzenia motoryki, co z kolei prowadzi do zaburzeń trawienia
i wchłaniania substancji odżywczych. 2,4,6
1Chowdhury R. i wsp.: Vitamin D and risk of cause specific death: systematic review and meta-analysis of observational cohort and randomised intervention studies. BMJ, 2014; 348:g1903 doi: 10.1136/bmj.g1903
2Granda D. i wsp.; Katedra Żywienia Człowieka; Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji; Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie; Witamina D u osób starszych – funkcje, ryzyko niedoboru i wiedza seniorów; Kosmos Vol. 68, 2, 283 – 292, 2019
3Gruber B.M.; Fenomen witaminy D; Zakład Biochemii i Biofarmaceutyków, Narodowy Instytut Leków w Warszawie; Postepy Hig Med Dosw (online), 2015; tom 69: 127-139
4Kupisz-Urbańska M., Galus K.; Klinika Geriatrii, Warszawski Uniwersytet Medyczny; Epidemiologia niedoboru witaminy D u osób w podeszłym wieku — wybrane zagadnienia; Gerontologia Polska 2011, tom 19, nr 1
5Płudowski P. i wsp.; Zakład Biochemii, Radioimmunologii i Medycyny Doświadczalnej, Instytut „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka”, Rekomendacje – Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – Nowelizacja 2018 r.; Postępy Neonatologii 2018;24(1)
6Jurczak I., Barylski M., Irzmański R.; Pracownia Ergonomii i Fizjologii Wysiłku Fizycznego, Uniwersytet Medyczny w Łodzi; Klinika Chorób Wewnętrznych i Rehabilitacji Kardiologicznej, Uniwersytet Medyczny w Łodzi; Znaczenie diety u osób w wieku podeszłym – ważny aspekt prewencji zdrowia czy nieistotna codzienność?; Geriatria 2011; 5: 127-133
7Tuchendler D., Bolanowski M.; Sezonowość zmian stężeń witaminy D w organizmie człowieka; Kliniczny Oddział Endokrynologii Szpitala Wojskowego we Wrocławiu; Katedra i Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami Akademii Medycznej we Wrocławiu; Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2010, tom 6, nr 1
8Wąsowski M., Czerwińska E., Marcinowska-Suchowierska E.; Otyłość – stan predysponujący do niedoborów witaminy D; Klinika Medycyny Rodzinnej, Chorób Wewnętrznych i Chorób Metabolicznych Kości, Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego, Warszawa; Borgis – Postępy Nauk Medycznych 3/2012, s. 258-264